Δουλεύοντας στο μπαρ… με ωτοασπίδες
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Από την αρχή που ξεκίνησε η συζήτηση που οδήγησε στην ψήφιση του αντικαπνιστικού νόμου στην Ελλάδα είχε σημειωθεί η ζημιά που πραγματοποιείται από τον καπνό, όχι μόνο στους καλεσμένους του εκάστοτε χώρου διασκέδασης αλλά και στους εργαζομένους της. Άλλο ένα όμως ζήτημα που μπορεί δυνητικώς να δημιουργήσει προβλήματα υγείας σε αυτούς είναι αυτό της ηχορύπανσης και η ζημιά που προκαλείται στην ακοή τους. Η πιο εφικτή λύση για τον περιορισμό του συγκεκριμένου προβλήματος είναι αδιαμφισβήτητα οι ωτοασπίδες.
Αγόρασα το πρώτο μου ζευγάρι από ωτοασπίδες πριν από μερικά χρόνια. Αφορμή τότε είχαν σταθεί οι συχνές πτήσεις με αεροπλάνο και, από αφέλεια και άγνοια, όχι η πολύχρονη εργασία μου στα μπαρ. Το παρατεταμένο βουητό στην καμπίνα ενός αεροσκάφους λένε πως μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 105 db, ενώ κάποια στιγμή σταθεροποιείται στα 85 db. Καθόλου χαμηλός θόρυβος όταν θες να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις. Παρόλα αυτά, στις περισσότερες περιπτώσεις, η μουσική στα μπαρ, σχεδόν ποτέ δεν πλησιάζει αυτά τα επίπεδα, ξεπερνώντας αρκετά.
Η νομοθεσία στην Ελλάδα αναφέρει πως το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ήχου στα καταστήματα εστίασης με απλή άδεια μουσικών οργάνων θα πρέπει να μην ξεπερνά τα 80 db εντός του καταστήματος, ενώ το όριο αυτό φθάνει τα 100 db για τις μουσικές σκηνές και τα κλαμπ. Στην πραγματικότητα, ο ήχος στους χώρους εστίασης μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 120 db, ήχος που μπορεί να παρομοιαστεί με αυτόν ενός ηλεκτρικού πριονιού ακούγοντας το από απόσταση ενός μέτρου. Ακόμα όμως κι αν υποθέσουμε πως όλα τα κλαμπ λειτουργούν στο όριο των 100 db (κάτι που φυσικά δεν ισχύει), η οκτάωρη έκθεση ενός εργαζομένου σε αυτό το επίπεδο θορύβου μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην ακοή του. Σκεφτείτε πως 100 db είναι ο ήχος που κάνει ένα ηλεκτρικό τρυπάνι ή ένα απορριμματοφόρο ή ένα αεροσκάφος τζετ όταν απογειώνεται και με εμάς σε απόσταση 300 μέτρων! Και όλα αυτά για οκτώ συνεχόμενες ώρες.
Η λύση υπάρχει: Ωτοασπίδες.
Διαπίστωσα πριν μερικά χρόνια πως σχολώντας από τη δουλειά, άκουγα τα αυτιά μου ξαπλωμένος να βουίζουν. Επισκέφθηκα αμέσως έναν ωτορινολαρυγγολόγο για ακουόγραμμα. Η παρούσα εξέταση διαπιστώνει ποιους ήχους μπορεί να αντιληφθεί το κάθε ένα από τα αυτιά μας ξεχωριστά, αν αυτά έχουν υποστεί ζημιά και πόση είναι αυτή. Τα αποτελέσματα, αν και δεν ήταν αποκαρδιωτικά, μου έδειξαν πως βρίσκομαι σχεδόν στο όριο και πως οφείλω να προστατέψω από τούδε και στο εξής τα αυτιά μου. Οι ωτοασπίδες ήταν η πιο άμεση και αποτελεσματική λύση αν δεν ήθελα κάποια στιγμή να καταφύγω σε ακουστικά βαρηκοΐας.
Τι γίνεται όμως με τον κόσμο που εξυπηρετούμε;
Η πρώτη ερώτηση που μου κάνουν όσοι ακούνε πως πλέον εργάζομαι με ωτοασπίδες είναι αν μπορώ να επικοινωνώ με τους καλεσμένους μου. Και εκεί έρχεται η απάντηση των φίλτρων. Οι σοβαρές ωτοασπίδες διαθέτουν φίλτρα που φιλτράρουν συγκεκριμένες συχνότητες ήχων, μειώνοντας τον θόρυβό τους, ενώ συμπεριφέρονται λιγότερο αποτρεπτικά σε αυτές της ομιλίας. Πρακτικά δηλαδή, «κόβουν» αρκετά τις επιβλαβείς συχνότητες της ηχορύπανσης, ενώ επιτρέπουν στην ομιλία να εισέρχεται στο αυτί μας.
Μετά από μια μίνι έρευνα που πραγματοποίησα διαπίστωσα πως υπάρχουν σοβαρές εταιρείες που ειδικεύονται σε αυτές τις ωτοασπίδες, όπως η ολλανδική εταιρεία Alpine, η οποία αντιπροσωπεύεται ευτυχώς και στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη εταιρεία διαθέτει εξειδικευμένα προϊόντα τα οποία απευθύνονται κυρίως σε μουσικούς, DJ και εργαζομένους στην εστίαση. Επικοινώνησα μαζί τους και μου πρότειναν αυτά, αυτά και αυτά. Διαθέτουν μάλιστα και την τεχνολογία και κατασκευάζουν και κατά παραγγελία ωτοασπίδες για απόλυτη εφαρμογή στο εκάστοτε αυτί, με επιλογή στο φίλτρο ανάλογα με την ένταση του ήχου που θέλει ο καθένας να αποκλείσει.
Με μια μικρή έρευνα και στο διαδίκτυο βρήκα και τις υπέρκομψες ωτοασπίδες της εταιρείας Loop που δυστυχώς δεν εισάγονται στην Ελλάδα αλλά που μπορεί να τις παραγγείλει ο οποιοσδήποτε από το διαδίκτυο.
Η δουλειά με ωτοασπίδες αποτελεί πλέον για μένα κάτι αδιαπραγμάτευτο, ειδικά όταν εργάζομαι σε χώρους με δυνατή μουσική. Θεωρώ καθήκον μου να προστατέψω την ακοή μου, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε αισθητικό ζήτημα. Άλλωστε, ένας έμπειρος μπαρτέντερ οφείλει να έχει «μυηθεί» τόσο στο διάβασμα των χειλιών όσο και στη χρήση χειρονομιών για την επικοινωνία με τους καλεσμένους του στο μπαρ, ικανότητες που βοηθούν πολύ όταν κάποιος φορά ωτοασπίδες ή όταν κάποιος δεν ακούει καλά εξαιτίας του υπερβολικού θορύβου, ακόμη και χωρίς αυτές.