Dons of Tequila
Γιαννης Κοροβεσης•News
Στην καρδιά της πολιτείας Χαλίσκο, στο κέντρο σχεδόν του Μεξικό, βρίσκεται μια πόλη που από το 1795 παράγει ένα από τα αγαπημένα μας αποστάγματα. Η πρώτη του ονομασία ήταν “Vino de Mezcal de Tequila”, δηλαδή κρασί από μεσκάλ (ψημένη αγαύη στη γλώσσα των Αζτέκων) από την πόλη Τεκίλα ή όπως μετονομάστηκε αργότερα απλά… τεκίλα! Βεβαίως, τότε το Μεξικό βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Ισπανίας, οπότε για να φτιαχτεί αυτή η πρώτη τεκίλα, ο βασιλιάς Κάρολος Δ’ της Ισπανίας, είχε προηγουμένως δώσει την σχετική άδεια στον κύριο Χοσέ Μαρία Γουαδελούπε ντε Κουέρβο.
Ο Χοσέ Μαρία, είχε κληρονομήσει την Taberna de Cuervo από τον πατέρα του Δον Χοσέ Αντόνιο ντε Κουέρβο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Τεκίλα το 1758, καλλιεργώντας το ιερό φυτό των Μεξικανών, το Μαγκέι ή αγαύη όπως έγινε ευρύτερα γνωστό. Αργότερα, και συγκεκριμένα το 1812, η Taberna de Cuervo θα μετονομαστεί σε La Rojeña, όπως εξακολουθεί να αποκαλείται μέχρι και σήμερα το αποστακτήριο της Jose Cuervo, γεγονός μάλιστα που το καθιστά το παλαιότερο εν ενεργεία αποστακτήριο στη Λατινική Αμερική.
Η Jose Cuervo σε ολόκληρη την ιστορία της θα συνεχίσει να έχει το ρόλο του πιονέρου στην εξέλιξη της τεκίλας, αφού πέρα από τα προαναφερθέντα ιστορικά δεδομένα, θα είναι και η πρώτη που θα χρησιμοποιήσει γυάλινες νταμιτζάνες, στην αρχή, για την αποθήκευση της τεκίλας αντί για βαρέλια, και μπουκάλια στη συνέχεια. Πλέον η Jose Cuervo είναι μακράν η τεκίλα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίως, κατέχοντας εντυπωσιακό μερίδιο της τάξης του 35% από το σύνολο της αγοράς τεκίλας. Την ίδια στιγμή, μπορεί να υπερηφανεύεται πως ακόμα στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς βρίσκονται απευθείας απόγονοι της αρχικής οικογένειας Κουέρβο.
«Δον» στα ισπανικά, εκτός από μετάφραση του «Κύριος», είναι και τιμητικός τίτλος που αποδίδεται σε ευγενείς ή σε πρόσωπα υψηλού κύρους. Έτσι η Jose Cuervo του σήμερα, μου (απ)έδειξε στο Λονδίνο όπου βρέθηκα προσκεκλημένος της, πως αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία της ιστορίας της, αλλά και του κύρους των «δικών της» Δον, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της. Του Δον Σίξτο που έδωσε τη ζωή του για την επιβίωση του La Rojeña, του Δον Κάρλος, που λέγεται πως πρωτοέφτιαξε το κοκτέιλ Μαργαρίτα, αλλά και του Δον Φρανσίσκο, τωρινού υπεύθυνου για όλη την παραγωγή της Jose Cuervo.
Όπως μας εξήγησαν στο Λονδίνο, στο ιδιαίτερο μπαρ Tonteria, στο Sloane Square, η Jose Cuervo αναζητά τον επόμενο Δον, στον ολοκαίνουριο διαγωνισμό της Dons of Tequila. Θεωρητικά αυτός θα είναι ένας μπαρτέντερ που θα χαίρει της απόλυτης εκτίμησης από την οικογένεια της Jose Cuervo, αλλά και την απεριόριστης εμπιστοσύνης της. Τόσο, ώστε ο μεγάλος νικητής να ταξιδέψει στο Μεξικό και να έχει τη δυνατότητα να καλλιεργήσει το δικό του χωράφι από αγαύες, να δημιουργήσει και τελικά να εμφιαλώσει την δική του σειρά από Jose Cuervo, που βέβαια θα φέρει και την υπογραφή του. Τι δώρο!
Το ιβέντ στο Λονδίνο, με εξέπληξε ευχάριστα! Περίμενα να δω κάτι πολύ μαζικό, που ίσως να ταίριαζε περισσότερο στο μέχρι τώρα προφίλ της Jose Cuervo, όμως είδα κάτι πολύ ζεστό, οικογενειακό, ποιοτικό και με την καλή έννοια παρεΐστικο, που πραγματικά με έπεισε απόλυτα ως προς την επιτυχία του διαγωνισμού. Το είδα άλλωστε και στα μάτια και την διάθεση του Έλληνα πρέσβη της Jose Cuervo και καλό μου φίλο, Στέλιο Παπαδόπουλο. Εκεί ήταν και ο απόλυτος, εν ζωή, θρύλος της τεκίλας και Δον της Jose Cuervo, Δον Φρανσίσκο, που μας μύησε στα γευσιγνωστικά και ουχί μόνον, μυστικά, της «νούμερο ένα» σε πωλήσεις, τεκίλα στον κόσμο.
Όσο για το… «ψητό», μπαρτέντερ από δεκαέξι χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα μοναδικό σερβίρισμα της Jose Cuervo, που θα διαγωνιστεί καταρχήν στους εθνικούς τελικούς της κάθε χώρας, και στην συνέχεια στο μεγάλο τελικό του Μεξικό, ενώπιον των Δον της Jose Cuervo. Λεπτομέρειες για τον ελληνικό διαγωνισμό θα μας παρουσιαστούν σε επερχόμενο ιβέντ επί ελληνικού εδάφους, το οποίο απ’ ότι μαθαίνω θα πρόκειται για κάτι αρκετά… ξεχωριστό! Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι.