DOM Bénédictine: Η μοναστηριακή συνταγή ενός υπέροχου λικέρ
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Όλο και κάπου μπορεί να το είχε πάρει το μάτι μας, ακόμη και σε μπαρ περασμένων δεκαετιών, έτη φωτός πίσω από τη σημερινή χρυσή εποχή της αναμειγνυολογίας. Η μεγάλη του ιστορία, παρόλα αυτά, ποτέ δεν κατάφερε να συναγωνιστεί τη δημοτικότητα των πιο μοδάτων ποτών της εποχής. Κάτι η γενικότερη άγνοια για το περιεχόμενο του μυστηριακά σκουρόχρωμου μπουκαλιού, κάτι η δυσκολία μας στην κατανάλωση βοτανικών λικέρ, κάτι η τότε μόδα για πολύχρωμα και γλυκερά κοκτέιλ, σε κάθε περίπτωση, το DOM Bénédictine μπορεί να βρισκόταν σε αρκετά μπαρ, αλλά εκείνη η μία και μοναδική φιάλη που διέθεταν, σίγουρα είχε να ανοιχτεί -πόσω μάλλον να καταναλωθεί- αρκετά χρόνια.
Η λέξη DOM που συνοδεύει το Bénédictine και που μαζί συνθέτουν το όνομα του ιδιαίτερου αυτού γαλλικού λικέρ, είναι στην πραγματικότητα ένα ακρωνύμιο που σημαίνει Deo Optimo Maximo (Στον Θεό, τον απείρως αγαθό, τον απείρως μεγάλο). Και οι δύο λέξεις δείχνουν από την αρχή την ταύτιση του brand με το μοναστικό Τάγμα του Αγίου Βενέδικτου, αλλά και την προέλευση του.
Η ιστορία του DOM Bénédictine
Η ιστορία του brand και της παρούσας εταιρικής του ταυτότητας ξεκινά το 1864, όταν ένας συλλέκτης εκκλησιαστικής τέχνης, o Alexandre Le Grand, ψάχνοντας κάποια ιερά χειρόγραφα που είχε κληρονομήσει από τον παππού του, Prosper Couillard, ανακάλυψε μία συνταγή ενός λικέρ βοτάνων. Σύμφωνα πάντα με την ιστορία του brand, οι μοναχοί που κατοικούσαν και που αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν από το αβαείο του Fécamp στη Νορμανδία, κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, εμπιστεύτηκαν στον Prosper Couillard τα βιβλία και τα χειρόγραφα της βιβλιοθήκης τους.
Λέγεται λοιπόν πως η αρχική συνταγή για το DOM Bénédictine δημιουργήθηκε το 1510 από τον Dom Bernardo Vincelli, στο αβαείο του Fécamp, όπου χρησιμοποιούνταν ως ελιξίριο για ασθένειες, όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλες φόρμουλες σε μονές και αβαεία όλου του κόσμου. Η συνταγή του ήταν μυστική, ενώ φημολογείται πως είχε λάβει και την σφραγίδα έγκρισης από την βασιλική οικογένεια, με εντολή του ίδιου του Φραγκίσκου Α’ της Γαλλίας.
Αυτήν την συνταγή λέγεται πως εξέλιξε ο Alexandre Le Grand και, χρησιμοποιώντας την οικογενειακή επιχείρηση εμπορίας οίνου και αποσταγμάτων, κατάφερε να την προσαρμόσει στις απαιτήσεις της τότε αναπτυσσόμενης παγκόσμιας αγοράς ποτών.
Η ιστορία όμως του brand έχει και συνέχεια. Ο Le Grand στα τέλη του 19ου αιώνα αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την ταύτιση του brand με τον μοναχισμό και την αρχική ιστορία του, ανεγείροντας εγκαταστάσεις στο σημείο που στεκόταν παλιά το αβαείο του Fécamp. Εκείνο το αρχικό όμως κτίριο δεν άντεξε για πολύ. Το 1892 έπιασε φωτιά και καταστράφηκε ολοσχερώς, μαζί με τα αρχεία της εταιρείας. Όπως αντιλαμβάνεστε όμως, ο ιδιοκτήτης δεν το έβαλε κάτω. Το 1900 ολοκλήρωσε τη μεγαλοπρεπή κατασκευή του επονομαζόμενου Palais Bénédictine, το οποίο σχεδίασε ο διάσημος Γάλλος αρχιτέκτονας Camille Albert, σε νέο-γοτθικό ρυθμό και που μέχρι σήμερα αποτελεί το στολίδι της πόλης, αλλά και ολόκληρης της βορείου Γαλλίας.
Τι είναι όμως το DOM Bénédictine;
Το DOM Bénédictine είναι ένα βοτανικό λικέρ, για την παραγωγή του οποίου χρησιμοποιούνται 27 διαφορετικά βοτανικά στοιχεία. Όπως συμβαίνει στην παραγωγή των περισσοτέρων λικέρ βοτάνων, οι πρώτες ύλες χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες και δημιουργούνται ξεχωριστά αποστάγματα. Πιο συγκεκριμένα, για την παραγωγή του DOM Bénédictine τα υλικά χωρίζονται σε τέσσερεις κατηγορίες, οι οποίες εκχυλίζονται σε ουδέτερο απόσταγμα, με το οποίο αποστάζονται μία ή δύο φορές. Τα τέσσερα διαφορετικά τελικά αποστάγματα που δημιουργούνται αναμειγνύονται με μέλι για γλυκύτητα και γεύση και με σαφράν για χρώμα, ενώ μετά την τελική ανάμειξη, ωριμάζουν και σε βαρέλι, πριν το φιλτράρισμα και την τελική εμφιάλωση.