Δοκιμάζοντας
Γιοβαννα Λυκου•News, Uncategorized
Μία απαραίτητη προϋπόθεση για μπορείς να «υπάρχεις» ουσιαστικά στο χώρο της «γεύσης», αν μπορεί να διατυπωθεί έτσι, και πιο συγκεκριμένα στον απαιτητικό χώρο του κρασιού, είναι οι δοκιμές., δηλαδή οι γευσιγνωσίες. Με τον τρόπο αυτό, δοκιμάζοντας, μπορεί ένας επαγγελματίας ή μη, αφενός να γνωρίσει ετικέτες που δεν έχει δοκιμάσει ξανά, και αφετέρου να καλλιεργήσει τη γευσιγνωστική του ικανότητα.
Η αντίληψη της γεύσης άλλωστε είναι μία δεξιότητα η οποία, όσο ταλέντο και έφεση κι αν έχεις, χρειάζεται προπόνηση. Τα κρασιά από την άλλη, έχουν -σα ζωντανοί οργανισμοί που είναι, το χαρακτηριστικό της εξέλιξης και, κατά συνέπεια, της αλλαγής. Ένα κρασί δεν είναι ίδιο χρόνο με το χρόνο, αντίστοιχα κάθε εσοδεία διαφέρει, όπως και μία ποικιλία από τόπο σε τόπο, και πολλά άλλα, τα οποία όλοι εμείς καλούμαστε να ανακαλύψουμε και να γευτούμε, με σκοπό να τα επικοινωνήσουμε στον καταναλωτή.
Γι’ αυτό το λόγο οι δοκιμές, με όποια αφορμή κι αν έρχονται, είναι πάντοτε ενδιαφέρουσες. Πόσω δε μάλλον όταν σου δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο.
Δοκιμάζοντας τα νέα κρασιά του Οινοποιείου Λύκος
Με αφορμή την πρόσκληση του Οινοποιείου Λύκος στην παρουσίαση της νέας πειραματικής σειράς κρασιών του, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017 στο εστιατόριο Mono, είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μεταξύ άλλων και τρεις ολοκαίνουριες ετικέτες.
Σε έναν χώρο που στήθηκε φιλόξενα, άξια του ταπεραμέντου της οικογένειας Λύκου, αξιόλογοι συνάδελφοι και φίλοι έδωσαν το παρών έχοντας την ευκαιρία, με τη βοήθεια του Άρη Σκλαβενίτη, καλύτερου Έλληνα Οινοχόου για το 2016 που έκανε την παρουσίαση των κρασιών, να περιηγηθούν σε ένα γευστικό ταξίδι με έξι στάσεις. Κάθε μία ήταν και ένα κρασί του Οινοποιείου, με τα τρία από αυτά να είναι ήδη γνωστά στους περισσότερους εξ ημών, η Μαλαγουζιά, το Cabernet Sauvignon και ο Κράτιστος Νεμέα. Τα υπόλοιπα τρία δοκιμάστηκαν τυφλά, χωρίς δηλαδή να γνωρίζουμε τι δοκιμάζουμε, και αυτές είναι συνοπτικά οι εντυπώσεις μας και μερικά χαρακτηριστικά των κρασιών.
Assyrtiko 2016
Μία δοκιμή έκπληξη, η οποία με την πρώτη μυρωδιά δεν προδίδει την ταυτότητα της ποικιλίας. Η μύτη φανερώνει την παραμονή του κρασιού σε βαρέλι, με τα αρώματα αυτού να ξεχωρίζουν. Είναι ορυκτώδες, με μεταλλικότητα και υψηλή οξύτητα. Νότες εσπεριδοειδών και λευκών φρούτων συμπληρώνουν τον αρωματικό του χαρακτήρα.
Το κρασί έχει ζυμωθεί σε γαλλικά βαρέλια Ηermitage 300 λίτρων για τέσσερεις μήνες. Τις πρώτες 45 ημέρες έχει γίνει batonnage και όλη την περίοδο παλαίωσης το κρασί έχει παραμείνει με τις ζύμες του.
ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα.
Αμπελώνας: γραμμικός, 14 ετών
Υψόμετρο: 450 m
Έδαφος: σχιστολυθικό, πετρώδες με καλή αποστράγγιση
Αλκοολικός τίτλος: 13,5%
Grenache Rouge 2016
Ένα ροζέ, με υπέροχο σομόν χρώμα, όπως άλλωστε το επιτάσσει και η τάση των προφίλ στα σύγχρονα ελληνικά ροζέ. Τα αρωματικά του χαρακτηριστικά, αν και λίγο συγκρατημένα στην αρχή, ξεδιπλώνονται σιγά-σιγά και μας δίνουν μια ντελικάτη παλέτα που κινείται ανάμεσα σε κόκκινα φρούτα, φυτικότητα και ανθική διάθεση, με καλή γευστική ένταση και οξύτητα.
ΠΓΕ Εύβοια (τοποθεσία Μεσοχώρια)
Αμπελώνας: κυπελλοειδής, 40 ετών σε πλαγιά
Υψόμετρο: 200 m
Έδαφος: αργιλώδες με ασβεστολιθικό υπόστρωμα και άριστη αποστράγγιση
Αλκοολικός Τίτλος: 13%
Viognier 2016
Τα αρωματικά του χαρακτηριστικά θυμίζουν μπουκέτα με λευκά λουλούδια, με τη γαρδένια να κυριαρχεί και να εναρμονίζεται με τροπικά φρούτα σαν το λίτσι. Έχει έντονο χαρακτήρα, ικανοποιητική οξύτητα και μία ευχάριστη αίσθηση λιπαρότητας. Το κρασί έχει ζυμωθεί σε γαλλικά βαρέλια Ηermitage 300 λίτρων για τέσσερεις μήνες. Τις πρώτες 45 ημέρες έχει γίνει batonnage και όλη την περίοδο παλαίωσης έχει παραμείνει με τις ζύμες του.
ΠΓΕ Στερεά Ελλάδας (αμπελοτόπι «Ελαφοστάση»)
Αμπελώνας: γραμμικός σε πλαγιά
Υψόμετρο: 600 m
Έδαφος: πετρώδες, ασβεστολιθικό με άριστη αποστράγγιση.
Αλκοολικός τίτλος: 13%