Δε χρειάζεται να αγαπάτε την αγκινάρα για να λατρέψετε το Cynar
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Χαρακτηριστική φιάλη, με μια αγκινάρα στην ετικέτα, γλυκόπικρο και αγαπημένο τόσο από τους λάτρεις της ιταλικής κουλτούρας, όσο και από την πλειονότητα των μπαρτέντερ. Το Cynar ανήκει στην κατηγορία των εμβληματικών ιταλικών amaro, από εκείνα που δε χρειάζονται εντυπωσιακές φιάλες και στιλάτους ambassador για να κάνει τις σταθερές-μέσα-στα-χρόνια, θα έλεγα, πωλήσεις του, ένα ποτό που χαρίζει βάθος και πολυπλοκότητα στα κοκτέιλ, αλλά πολύ άνετα καταναλώνεται και από μόνο του. Μείνετε μαζί μου και θα μάθετε σχεδόν τα πάντα για αυτό.
Αν παρακολουθήσατε πρόσφατα -όπως κι εγώ- την τηλεοπτική μεταφορά του σπουδαίου έργου της Πατρίσια Χάισμιθ, The Talented Mr. Ripley, 25 ολόκληρα χρόνια μετά την οσκαρική, κινηματογραφική εκδοχή της, τότε θα συμφωνήσετε πως κάλλιστα το Cynar θα μπορούσε να βρίσκεται εντός των υπέροχων κάδρων του ‘’Ripley’’. Άλλωστε, πάνω κάτω εκείνη την περίοδο πρωτοδημιουργήθηκε, εν έτει 1952.
Amaro carciofo ονομάζουν στην Ιταλία τα λικέρ που χρησιμοποιούν εκχύλισμα αγκινάρας στη συνταγή τους. Τέτοιο είναι και το Cynar (προφέρεται Τσινάρ), το οποίο περιέχει και 13 ακόμη βοτανικά στοιχεία, συστατικά που του χαρίζουν την υπέροχη αυτή γεύση και βέβαια το άρωμα· γήινο, φυτικό και γλυκόπικρο, ιδανικό τόσο ως απεριτίφ, αλλά και ως ντιτζεστίβ, δηλαδή χωνευτικό.
Το Cynar δημιουργήθηκε στο Τέρμολι, στις ακτές της Αδριατικής, κεντρικά και νότια της Ιταλίας και έγινε γρήγορα γνωστό, κυρίως από ένα τηλεοπτικό σποτάκι της εποχής, με τον Ιταλό ηθοποιό Ernesto Calindri να κάθεται ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ, με τραπεζάκι και καρέκλα, διαβάζοντας χαλαρός εφημερίδα, με την πολύβουη τριγύρω του κίνηση και τον θόρυβο και την πολυκοσμία να τον αφήνουν παγερά αδιάφορο. “Cynar – Contro il logorio della vita moderna”, διέδιδε στο σποτάκι ο Calindri, ως βασικό motto του brand, δηλαδή «Κόντρα στην φθορά της μοντέρνας ζωής»! Μια ψυχολογική θεραπεία για το άγχος της σύγχρονης ζωής!
Το Cynar παράγεται με την εκχύλιση φύλλων αγκινάρας και ακόμη 13 βοτανικών στοιχείων σε ουδέτερο αλκοόλ. Η εκχύλιση διαρκεί μερικές εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια, το ποτό φιλτράρεται και σε αυτό προστίθεται νερό, ζάχαρη και καραμελόχρωμα, πριν εμφιαλωθεί. Το Cynar εμφιαλώνεται σε δύο εκδόσεις, στην κλασική των 16,5% αλκοολικών βαθμών και στη μυθική, την οποία δεν έχω δοκιμάσει, αλλά θα ήθελα πολύ να το κάνω, αυτή με τους 35% αλκοολικούς βαθμούς -δεν εισάγεται Ελλάδα. Η αγκινάρα ιδιαιτέρως, πλούσια στην ουσία κυναρίνη, η οποία με τη σειρά της και μεταξύ άλλων, βοηθά στην πέψη, έχει χαρίσει όλα αυτά τα χρόνια στα amaro carciofo, αλλά και συγκεκριμένα στο Cynar, τον χαρακτηρισμό των ντιτζεστίβ ποτών.
Το Cynar δεν έχει ξεκάθαρη γεύση, μην ακούτε εκείνους που δοκιμάζοντάς το «βρίσκουν αγκινάρα», σας κοροϊδεύουν ή απλώς πατούν τη μπανανόφλουδα του ‘’expectation effect’’, του φαινομένου δηλαδή που βλέποντας την ετικέτα, προϊδεάζονται για τις γεύσεις και τα αρώματα που θα συναντήσουν. Το προφίλ του Cynar είναι άκρως περίπλοκο, σαφέστατα φυτικό και βοτανικό, ελαφρώς ξυλώδες και υποδορίως φρουτένιο -θα έλεγα περισσότερο κάτι σε γκρέιπφρουτ ή/και άγουρο μάνγκο. Λίγα γλυκά μπαχαρικά, ίσως λίγος εσπρέσο, δυόσμος, λεβάντα, φασκόμηλο, μαζί με ταμπάκο, συμπληρώνουν το απολαυστικό του προφίλ.
Απολαύστε το ελαφρώς κρύο ή με πάγο, μπορείτε μάλιστα να το χτυπήσετε και με πάγο και να το σερβίρετε, όπως κάνουν εδώ και μερικά χρόνια με τα περισσότερα amaro, προσθέστε το σε κοκτέιλ, ανακατέψτε το με ρούμι από τη Τζαμάικα, ταιριάξτε το με χυμούς εσπεριδοειδών και βέβαια συνδυάστε το με τόνικ και πάγο. Εξαιρετικό!