Cocchi vermouth amaro
Γιαννης Κοροβεσης•Reviews
Ιδιοκτήτης/Παραγωγός : Giulio Cocchi Spumanti – Bava family
Χώρα προέλευσης : Cocconato d’Asti, Italy
Αλκοολικοί βαθμοί : 16%
Συσκευασία : 750 ml
Στην Ελλάδα: Oenocosmos
Το Τορίνο, αυτή η μικρή πόλη στην βορειοδυτική Ιταλία που κάποτε αποτελούσε σημαντικό κομμάτι του δουκάτου της Σαβοΐας, είναι μια πόλη που δεν μοιάζει με καμιά άλλη από την γείτονα χώρα.
Ούσα πρωτεύουσα κάποτε ολόκληρης της Ιταλίας, λέγεται ότι ιδρύθηκε τον πρώτο αιώνα προ Χριστού και είναι σίγουρα πολύ γνωστή για την Αρ Νουβό, κυρίως αρχιτεκτονική και γενικότερη αισθητική της που είχα την τύχη να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι το καλοκαίρι που μας πέρασε, ως επισκέπτης (και μάλιστα, δις).
Εκτός όμως από τη Φίατ, τη Λάντσια και την Άλφα Ρομέο, τη Γιουβέντους και την Τορίνο, την ευρύτερη περιοχή του γαστρονομικού παράδεισου που λέγεται Πιεμόντε, το πασίγνωστο αιγυπτιακό μουσείο και το Σαλόνι της Γεύσης που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, το Τορίνο είναι πάρα πολύ γνωστό στο χώρο του αλκοόλ σαν η χώρα που γέννησε το βερμούτ, εκεί, γύρω στα τέλη του 18ου αιώνα.
Έτσι ονόμασαν οι ιδιοκτήτες του οίκου Cocchi το τελευταίο τους βερμούτ που βγήκε στην παραγωγή και προέρχεται από αυθεντική συνταγή του οίκου. Το οποίο μάλιστα τιτλοφορείται Vermouth Amaro όχι βέβαια γιατί πρόκειται περί αμάρο αλλά εξαιτίας της διπλάσιας ποσότητας κινίνης που περιέχεται στο μείγμα! Κάτι βέβαια που αναγράφεται ξεκάθαρα και ψηλά, αριστερά στην ετικέτα της φιάλης με ένα ‘’Double Quinquina’’, προειδοποιώντας μας για το ξηρό τελείωμα που δίνει η κινίνη στο ποτό μας.
Κατά τα άλλα, το Cocchi Vermouth Amaro είναι ένα μείγμα Μοσχάτου με άλλα λευκά κρασιά και την προσθήκη Barolo Chinato, της ναυαρχίδας δηλαδή του οίκου Cocchi. Τα μοσχάτα σταφύλια που επιλέγονται αφήνονται να ζυμωθούν περισσότερο από το κανονικά ώστε να αποκτήσουν μια φυσική πικράδα. Αυτή η πικράδα ενισχύεται με την προσθήκη της κινίνης (Cinchona Calisaya) που γράψαμε πιο πάνω, της απαραίτητης αψιθιάς (Artemisia absinthium), της κασσίας (Quassia amara), της γεντιανής (Gentiana acaulis) ενώ συμπληρώνεται με μια ιδέα από ραβέντι (Rheum rhabarbarum). Φυσικά μετά συμπληρώνεται ζάχαρη για να ισορροπήσει όλα τα υπόλοιπα (πικρά) συστατικά, που εμείς την μετρήσαμε στα 26,1% brix.
Στη μύτη θα σου έρθει κατευθείαν η χαρακτηριστική βοτανικότητα των βερμούτ που οφείλεται στην παρουσία αψιθιάς και θυμίζει λίγο θυμάρι, φλοιό δέντρου και γενικότερα δάσος με κωνοφόρα. Στο στόμα θα καταλάβεις πως διατηρεί τον πρωταρχικό χαρακτήρα του κρασιού και παίζει με διάφορα μπαχαρικά όπως πιπέρι και κανέλα, αφήνοντας μία καλά ενσωματωμένη γλύκα να παιχνιδίζει στον ουρανίσκο σου πριν έρθει η κινίνη για να ξηράνει το τελείωμα του. Το οποίο τελείωμα αποδεικνύεται αρκετά μακρύ με μια τανικότητα να ξεπηδά και να σου (υπεν)θυμίζει τα σπουδαία ιταλικά κρασιά.
Ο επιστημονικός συνεργάτης μας, Γιάννης Αλεξόπουλος, αφού τον κλειδώσαμε για μία εβδομάδα σε ειδικά φυλασσόμενο μπουντρούμι, χωρίς να κάνει σερφ, αναγκάζοντας τον να «βγάλει» μια συνταγή με το εν λόγω εξαιρετικό βερμούτ, έφτιαξε το Papa’s Dopo Teatro. Οι One Astronaut έσπευσαν στο μέρος της δοκιμής, στο σπουδαίο Jazz in Jazz bar στο Κολωνάκι και το κατέγραψαν.
Papa’s Dopo Teatro
30ml Cocchi Vermouth Amaro
15ml manzanilla σέρι Hidalgo La Gitana
1,5 bar spoon αλάτι αρωματισμένο με λεμόνι
2 ριξιές αψεντι
15ml λικέρ μαρασκίνο
Prosecco
Γαρνιτούρα: –
Captured and edited by One Astronaut Studios in ”Jazz in Jazz bar” for Bitterbooze.com