Campari – Courvoisier: Το deal του 1 δισεκατομμυρίου
Γιαννης Κοροβεσης•News
Με μια δυναμική, και με στρατηγικό ενδιαφέρον, κίνηση, που επαναπροσδιορίζει τη θέση του στην παγκόσμια αγορά των αλκοολούχων ποτών, ο όμιλος εταιρειών Campari, ο οποίος πολύ πρόσφατα κατέφθασε ως ανεξάρτητη οντότητα και στη χώρα μας, ολοκλήρωση μια εξαγορά-ορόσημο, εξαγοράζοντας τον οίκο κονιάκ Courvoisier από τον όμιλο Beam Suntory. Η συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη στην ιστορία της μιλανέζικης εταιρείας, θα ελαφρώσει τις τσέπες της κατά 1,17 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά θα προσθέσει στο brand portfolio της έναν από τους τέσσερις μεγαλύτερους οίκους παραγωγής κονιάκ!
Λίγοι μόλις μήνες έχουν περάσει από την είσοδο της Gruppo Campari στην ελληνική αγορά και μερικές εβδομάδες από τα εγκαίνια των νέων τους γραφείων στο Μαρούσι. Ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο και από την περασμένη χρονιά, ψιθυριζόταν πως η εταιρεία ετοιμάζει μια μεγάλη κίνηση. Τον Δεκέμβριο του 2023 διέρρευσε πως βρίσκονται σε συζητήσεις με τον μεγάλο οίκο Courvoisier, για την ακρίβεια, με την εταιρεία στην οποία ανήκε, την Beam Suntory.
Εν τέλει, η συμφωνία υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο και ανακοινώθηκε λίγες μέρες πριν· στην Gruppo Campari πλέον ανήκουν όλες οι παραγωγικές μονάδες του Courvoisier στο γαλλικό Κονιάκ, όλα τα αποθέματα σε αποστάγματα που ωριμάζουν στα κελάρια της, αξίας 365 εκατομμυρίων δολαρίων και βέβαια, όλο το απόθεμα που έχει ήδη εμφιαλωθεί. Μιλάμε για ένα brand που βρίσκεται ανάμεσα στους ‘’The Big Four’’ του κονιάκ (για την ακρίβεια, κατατάσσεται τρίτο), μαζί με το Hennessy, το Remy Martin και το Martell. Ένα brand που το 2022 πούλησε 1,2 εκατομμύρια εννιάλιτρα κιβώτια κονιάκ, με αρκετή πτώση όπως όλη η κατηγορία βέβαια, της τάξης του -19,4%, σε σχέση με το 2021. Παρ’ όλα αυτά, προφανώς ο όμιλος Campari κάτι είδε και αποφάσισε να επενδύσει.
Ο όμιλος Campari, ο οποίος έκλεισε την περσινή χρονιά, όπως και τις δύο προηγούμενες, με διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, για την ακρίβεια, η ανάπτυξη αφορά σε οργανική καθαρή αύξηση πωλήσεων! Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο. Η εταιρεία που ήδη είχε ένα brand κονιάκ στο portfolio της, αυτό του οίκου Bisquit & Dubouché, το οποίο βεβαίως δε συγκρίνεται σε όγκους πωλήσεων και αναγνωρισιμότητα με τον Courvoisier. Σύμφωνα δε με δηλώσεις των εκπροσώπων της, ο βασικός λόγος που επένδυσε στο brand και στην κατηγορία, είναι κυρίως η στόχευση στο δύο μεγαλύτερων αγορών αυτή τη στιγμή στον κόσμο, της Αμερικής και της Ασίας. Το κονιάκ που πλέον, μετά τις κατηγορίες του απεριτίφ, της τεκίλας και του μπέρμπον, έρχεται τέταρτο σε όγκο μεταξύ των κατηγοριών του portfolio της.
Ο ιταλικός κολοσσός κατάφερε να χρηματοδοτήσει την εν λόγω εξαγορά μέσα από νεοεκδοθείσες μετοχές, αλλά και μια γενναία προσφορά σε μετατρέψιμα ομόλογα. Η συμφωνία συνοδεύεται και από μια ρήτρα μπόνους (earn-out), η οποία υπόσχεται έως και 120 εκατομμύρια δολάρια έως το 2029, με βάση την απόδοση των πωλήσεων, ενισχύοντας τις υψηλές προσδοκίες της εταιρείας και του όλου εγχειρήματος.
Η Gruppo Campari φαίνεται πως είναι αρκετά δραστήρια πάντως, σε διάφορα επίπεδα, ούτως ή άλλως, βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων ομίλων-εταιρειών που ασχολούνται με αλκοολούχα ποτά σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσοι δεν το μάθατε, πριν μερικές εβδομάδες ανακοίνωσε πως εγκατέστησε ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής στις εγκαταστάσεις του Aperol, διπλασιάζοντας (!) τη δυνατότητα παραγωγής!
Λίγα πράγματα όμως και για τον οίκο Courvoisier, ο οποίος ιδρύθηκε το 1828 στο Παρίσι και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κονιάκ. Ο Ναπολέων Γ΄ της Γαλλίας, απόγονος του Ναπολέων Βοναπάρτη και πρώτος πρόεδρος της Γαλλίας, ανακήρυξε τον οίκο «Επίσημο προμηθευτή κονιάκ της αυτοκρατορικής αυλής» –διαβάστε εδώ σχετικά!. Στο Château du Courvoisier, το οποίο είχα τη χαρά να επισκεφθώ, μπορεί κάποιος να χαζέψει την υπέροχη συλλογή φιαλών που είχε φιλοτεχνήσει ο σπουδαίος σχεδιαστής Ερτέ, δύο μόλις χρόνια πριν πεθάνει.
Στη βασική σειρά του οίκου θα βρει κανείς ένα VS, ένα VSOP και ένα XO, εμφιαλώσεις που εισάγονται και στην Ελλάδα, ενώ σε άλλες αγορές είναι διαθέσιμες και άλλες, πιο πρίμιουμ. Οι πιο μερακλήδες θα βρουν και το εκπληκτικό L’ Essence de Courvoisier, ένα σπουδαίο κονιάκ που είχα δοκιμάσει στη χώρα παραγωγής του ένα βροχερό απόγευμα, ενώ δεν θυμάμαι ποιον είχα παρακαλέσει να μου φέρει την περσινή έκφραση του Mizunara blend -κάποιος που τελικά έκανε την πάπια- που ξεκίνησαν να εμφιαλώνουν το 2021 και κάθε δύο χρόνια.
Στην Ελλάδα πρωτοδοκίμασα Courvoisier όταν τα εισήγαγε η εταιρεία Cava Halaris, πλέον τη διανομή είχε η Δυναμική Α.Ε., ενώ, όπως είναι λογικό, θα αναλάβει πλέον η Campari Hellas.