Broker’s Gin Academy στην Τεχνόπολη
Αχιλλεας Αναστασοπουλος•Articles, News
Καλεσμένοι του τζιν Broker’s βρεθήκαμε στην Τεχνόπολη στο Γκάζι, όπου και παρακολουθήσαμε το εξαιρετικά ενδιαφέρον Master Class που οργάνωσε εκεί η P.T. Beverage World σε συνεργασία με τη Bar Academy. Και παραμένει εντυπωσιακό πόσα πράγματα μπορείς να μάθει κανείς για ένα από τα πιο «κοινά» αποστάγματα, το τζιν.
Ενδέχεται πολλοί από εσάς να γνωρίζατε ήδη όλες τις λεπτομέρειες γύρω από το τζιν και την παραγωγή του, στις οποίες ανέλαβαν να μας μυήσουν οι κύριοι Πίτερ Μάρτιν (Peter Martin) και Σπύρος Πατσιαλός (για την Θεσσαλονίκη ο κύριος Σάκης Στοϊλης), αλλά επιτρέψτε μου να διατηρώ τις αμφιβολίες μου –κρίνοντας και από την ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή.
Ίσως από την άλλη να είμαι πολύ αυστηρός, και η προσέλευση να προέκυψε από την υπόσχεση ότι Mr. Broker’s, θα έδινε συμβουλές γύρω από το τόπικ “How to be a gentleman”. Θα μου πείτε, κι αυτά αν θα έπρεπε να τα γνωρίζουμε ήδη, και έτσι εύχομαι να είναι.
Παρόλα αυτά, και χωρίς βέβαια να μπορώ να αναπαραγάγω το σύνολο της πληροφορίας, βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες σχετικά με αυτό το τόσο δημοφιλές -και πιθανά αρκετά «ριγμένο»- απόσταγμα, που διανύει μέρες εντυπωσιακής δημοφιλίας.
Broker’s και London Dry Gin
Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θυμόμαστε είναι ότι δεν πρέπει να συγχέουμε τις κατηγορίες των τζιν που συναντάμε στην αγορά, εκεί όπου προφανώς και είναι κυρίαρχο το London Dry Gin. Ε, λοιπόν, για να είναι όντως τέτοιο, είναι απαραίτητο ο άρκευθος (juniper berries) να είναι η υπερισχύουσα γεύση και να έχει αλκοολικό βαθμό μεγαλύτερο του 37,5%. Οτιδήποτε άλλο, μπορεί να είναι τζιν, αλλά δεν είναι London Dry Gin…
Επιπλέον, τα London Dry Gin –των οποίων το Broker’s θεωρείται πολυβραβευμένος εκπρόσωπος- έχουν τέσσερεις επιπλέον «περιορισμούς», που τελικά διαμορφώνουν και τα χαρακτηριστικά τους: δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης, δεν επιτρέπεται η προσθήκη χρωστικών ουσιών, δεν επιτρέπεται η προσθήκη γευστικών ουσιών μετά την απόσταξη και απαιτείται η χρήση μόνο φυσικών προϊόντων στην παραγωγή τους.
Η διαδικασία της απόσταξης παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο τζιν. Από τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του –ως φαρμακευτικό προϊόν- τα ποιοτικά άλματα που έχουν γίνει σε αυτό το παλαιότερο των 200 ετών απόσταγμα, είναι τεράστια. Ειδικά από τη δημιουργία της κατηγορίας των London Dry Gin, η ποιοτική διαφορά του αποστάγματος είναι ιδιαίτερα μεγάλη, εφόσον πολλά βασίζονται στο πρώτο στάδιο της παραγωγής που καθορίζει και την καθαρότητα του αποστάγματος. Ενδεικτικά, το Broker’s περνάει από τετραπλή απόσταξη.
Η συνέχεια, το δεύτερο στάδιο, είναι αυτό που φροντίζει για τον αρωματικό χαρακτήρα του τζιν, και αφορά τα αρωματικά βότανα που θα προστεθούν στη διύλιση και θα καθορίσουν το τελικό προϊόν. Καταλαβαίνετε ότι, εφόσον στο London Dry Gin, δεν επιτρέπει καμία επιπλέον προσθήκη, είναι ακριβώς αυτή η στιγμή που σε συνδυασμό με τα βότανα και την ποσότητά τους, και όπως είπαμε την ικανότητα του αποσταγματοποιού, θα δώσουν τον τελικό γευστικό χάρτη του κάθε προϊόντος.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην 200 ετών συνταγή του Broker’s, που θεωρείται ένα από τα πλέον φρουτώδη του είδους, εκτός από το βασικό χαρακτηριστικό του αρκεύθου, προστίθενται κόλιανδρος, κανέλα, μοσχοκάρυδο, ίριδα, φλοιός κασσίας, γλυκόριζα, ρίζα αγγελικής και φλοιός από πορτοκάλι και λεμόνι. Και όχι, δεν μας είπαν και τις αναλογίες…
Τελικά, πέρα από την προτροπή να μην ξεχνάμε ποτέ το καπέλο μας, το πιο σημαντικό συμπέρασμα της ημέρας ήταν ότι πρέπει, και αξίζει, να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί με το τζιν μας. Τουλάχιστον, να μπορούμε να γνωρίζουμε τις διαφορές ανάμεσα στα διαφορετικά είδη που σερβίρουμε ή μας σερβίρουν, για να μπορούμε να τα κρίνουμε και να τα εκτιμήσουμε σωστά.