Οι επιπτώσεις του Brexit στα αλκοολούχα ποτά
Γιαννης Κοροβεσης•News
Όσο η πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου αποφεύγει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το εμπορικό και όχι μόνο μέλλον της χώρας, σε συνάρτηση με το αντίστοιχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο οι εμπορικές ενώσεις της φαίνεται πως λειτουργούν αυτόνομα για να το εξασφαλίσουν, και μαζί με αυτό και τα εκατομμύρια θέσεων εργασίας των επιμέρους κλάδων. Η Εμπορική Ένωση Οίνου και Αποσταγμάτων (Wine and Spirit Trade Association) συμφώνησε με τα εμπορικά επιμελητήρια από όλη την Ευρώπη για τη σύνταξη ενός βασικού κειμένου θέσεων σχετικά με το Brexit.
Αντιδράσεις για το Brexit;
Η WSTA σε συνεργασία με την Scotch Whisky Association, την Spirits Europe και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εταιρειών Οίνου (Comité Européen des Entreprises Vins), πρότεινε να αναλάβει ο κλάδος πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν όλα τα καυτά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του, πριν την εκπνοή της προθεσμίας εφαρμογής του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. Καλούν δε, αμφότερους τους πολιτικούς εκπροσώπους του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ε.Ε. για να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο γενικός διευθυντής της WSTA φέρεται να δήλωσε: «Το WSTA είναι μοναδικό στην εκπροσώπηση τόσο των οίνων, όσο και των επιχειρήσεων αλκοολούχων ποτών. Τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και η Βρετανή Πρωθυπουργός τόνισαν την ανάγκη η Ε.Ε. των 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο να παραμείνουν στενοί εταίροι. Παρόλα αυτά, ελάχιστη είναι η πρόοδος που έχει σημειωθεί για να διασφαλιστεί αυτό, κάτι που οδήγησε την WSTA και τους εμπορικούς φορείς σε όλη την Ευρώπη να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να δημοσιεύσουν ένα έγγραφο θέσης για την προστασία της βιομηχανίας μας.
Στο WSTA ζητούσαμε μεταβατικές ρυθμίσεις ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούμε στο Brexit, με στόχο την επίτευξη κοινής συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα διασφαλίζει το εμπόριο χωρίς τριβές, θα διατηρεί δίκαιο ανταγωνισμό, αλλά και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών στα προϊόντα μας.»
Οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες για το Brexit
Όπως γίνεται αντιληπτό οι εμπορικές ενώσεις της βιομηχανίας των ποτών, τουλάχιστον μέσω των εκπροσώπων τους, αποδεικνύεται πως όχι μόνο ήταν αντίθετες στο Brexit -σε αντίθεση με την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου βέβαια, αλλά και πως εργάζονται σκληρά για να περιορίσουν τις επιπτώσεις του.
Σε αυτή λοιπόν που πιστεύεται πως είναι μόλις η πρώτη από κοινού πρωτοβουλία, το σχετικό έγγραφο εκθέτει αιτήματα της βιομηχανίας μετά το Brexit και καταγράφει τρόπους επίλυσης των προβλημάτων που προκύπτουν από αυτό.
Το WSTA αναφέρει πως όλοι οι σχετικοί τομείς των ποτών εξαρτώνται σήμερα από την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και επίσης επωφελούνται από την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των κεφαλαίων εντός της Ε.Ε.. Αυτά τα οφέλη επεκτείνονται σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αποτέλεσμα της ένταξης στην Ε.Ε. και εξασφαλίζουν την ομαλή μεταφορά εμπορευμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.
Το σύνολο της βιομηχανίας ποτών συναντήθηκε για να παροτρύνει την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο να επιτύχουν μέσω διαπραγμάτευσης μια διευθέτηση, η οποία θα διατηρεί τις εμπορικές ροές και θα αποφεύγει την τιμολόγηση επί των συνόρων και το σχετικό διοικητικό κόστος. Το έγγραφο λέγεται ότι καθιστά σαφές πως η ενιαία θέση των παραγωγών αλκοολούχων ποτών σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι πως το μοναδικό αποδεκτό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων είναι η από κοινού συμφωνία.
Μετά το Brexit, τι;
Η μετά-Brexit εποχή και συνεργασία θα πρέπει επίσης να επιδιώξει να διατηρήσει τον υψηλό βαθμό εναρμόνισης και σύγκλισης της νομοθεσίας που υπάρχει τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο, με συνεχή εναρμόνιση των ορισμών του οίνου και των οινοπνευματωδών ποτών, των πρακτικών οινοποίησης και της αμοιβαίας αναγνώρισης των γεωγραφικών ορισμών.
Οι εμπορικοί φορείς περιγράφουν 46 υπάρχουσες κατηγορίες αποσταγμάτων, συμπεριλαμβανομένων πολλών που βρίσκονται βαθιά ριζωμένες στην ευρωπαϊκή κουλτούρα και παράδοση, όπως το ουίσκι και η βότκα, και περίπου 240 καταχωρημένους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που προσφέρουν προστασία μεταξύ άλλων, στο κονιάκ, το σκωτσέζικο και το ιρλανδικό ουίσκι. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας κρασιού κατ’ όγκο και αξία, και αποτελεί σημαντική αγορά για τα κρασιά που παράγονται στην Ε.Ε., ενώ η Ε.Ε. αντιπροσωπεύει σημαντική αγορά εξαγωγών για τα βρετανικά αλκοολούχα ποτά.
Πρακτικά αυτό που φοβάται η βιομηχανία των ποτών είναι κυρίως η επιβολή δασμών στις μέχρι τώρα απαλλαγμένες από αυτούς μεταφορές, κάτι φυσικά που θα επιβαρύνει κυρίως τους ίδιους τους παραγωγούς, αλλά και τους τελικούς καταναλωτές.
Τα όργανα λοιπόν έχουν ξεκινήσει να χτυπούν στο μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2019 που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες μετάβασης. Το μέλλον του χώρου, όπως και ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου, παραμένει αβέβαιο και το μόνο σίγουρο είναι πως όσο πλησιάζει η λήξη της προθεσμίας για την εφαρμογή του Brexit, οι φωνές από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς θα γιγαντώνονται ολοένα και περισσότερο.
Ειδικά από τη στιγμή που κανείς δε φέρεται να αναλαμβάνει την ευθύνη για τις διαφαινόμενες συνέπειες, τουλάχιστον στον εν λόγω κλάδο. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτό είναι το πρώτο μόλις επεισόδιο ενός σίριαλ που από ό,τι φαίνεται θα κρατήσει πολλές «σεζόν» και που σίγουρα μας αφορά όλους άμεσα.