Η πρώτη, εν Ελλάδι έρευνα για την υγεία των μπαρτέντερ
Guest•Articles
Σε όλα τα χρόνια εξέλιξης του μπαρ, έχουμε παρατηρήσει νέες τεχνικές να δημιουργούνται, νέους τρόπους σερβιρίσματος, νέες γεύσεις να εμφανίζονται και νέες ιδέες να υλοποιούνται. Νέοι χώροι έχουν δημιουργηθεί και έχουν διοργανωθεί αρκετά σεμινάρια γύρω από τον τρόπο πώλησης, τον τρόπο κατανάλωσης και τον τρόπο οικοδεσποσύνης. Με λίγα λόγια, έχει αφιερωθεί πολύς χρόνος για το προϊόν, τον καταναλωτή, ακόμη και για το μυαλό του ανθρώπου που εργάζεται πίσω από την μπάρα. Αλλά έχει ξεχαστεί ένας σημαντικός παράγοντας, ένας από τους σημαντικότερους: Η υγεία των μπαρτέντερ. Όσο ο χώρος και ο τρόπος εργασίας δεν αλλάζει, ο μπαρτέντερ θα συνεχίσει να κουράζεται πιο γρήγορα, θα τραυματίζεται πιο εύκολα, θα μειώνεται η δύναμη και η ψυχολογία του πιο γρήγορα.
Τι αντίκτυπο, όμως έχει η υγεία των μπαρτέντερ;
Πρακτικά, θα έχουμε περισσότερους επαγγελματίες μη υγιείς, λιγότερη αποδοτικότητα, λιγότερη διαύγεια και, συνεκδοχικά, περισσότερους δυσαρεστημένους πελάτες, μειωμένα έσοδα για τον επιχειρηματία, άρα και λιγότερες θέσεις και βάρδιες εργασίας για τους εργαζομένους, ενώ κάπου εμείς στην γωνία θα βρισκόμαστε χωρίς ποτό…
Φέτος όμως στα 10 χρόνια του Athens Bar Show παρουσιάστηκε κάτι διαφορετικό και πρωτότυπο. Οι υπογράφοντες δημιούργησαν και παρουσίασαν μια έρευνα που αφορά στην υγεία των μπαρτέντερ, έναν πιο λειτουργικό και εργονομικό τρόπο εργασίας όπως και στις ιδέες επανασχεδιασμού του εσωτερικού χώρου των μπαρ. Να σημειώσουμε πως τέτοιου είδους έρευνα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε φεστιβάλ που αφορά στους χώρους εστίασης όπως και σε ιατρικό ερευνητικό επίπεδο.
Η έρευνα στήθηκε βάσει ενός ερωτηματολόγιου το οποίο συμπλήρωσαν επαγγελματίες μπαρτέντερ και απέδειξε «δυστυχώς» πως η ενημέρωση για την προφύλαξη αυτών που εργάζονται στον χώρο είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στον αντίποδα βέβαια το ενδιαφέρον στην παρουσίαση της έρευνας και της λύσεις που μπορεί να δώσει ήταν μεγάλο, και μπορούμε να πούμε πως μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο λιθαράκι για έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης.
Στην έρευνα παρουσιάστηκε και αναλύθηκε η λάθος στάση σώματος κατά τη διάρκεια της εργασίας και πώς ακριβώς αυτή οφείλει να τροποποιηθεί ώστε μελλοντικά να αποφευχθούν νέοι τραυματισμοί. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τους χώρους εσωτερικά του μπαρ και πως αυτοί θα μπορούσαν να σχεδιαστούν ώστε να μειωθούν οι κινήσεις και οι επίπονες επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Τέλος, παρουσιάστηκαν συγκεκριμένες ιδέες σχεδίασης του μπαρ, ώστε να γίνει η εργασία πιο εύκολή και πιο αποδοτική.
Τώρα το αν θα δούμε σύντομα εξελίξεις και αλλαγές πάνω σε αυτό, δεν το γνωρίζουμε. Αλλά σίγουρα έγινε ένα νέο πρώτο βήμα, δημιουργήθηκε ένας αρχικός μπούσουλας αν θέλετε, ώστε να μην αποκαλούμαστε μόνο επαγγελματίες αλλά να νιώθουμε και τέτοιοι, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις μεγάλες απαιτήσεις και τις νέες προκλήσεις που ο συγκεκριμένος χώρος θα μας παρουσιάσει.
Υ.γ. Ευχαριστούμε τον Κύριο Ιωάννη Κοροβέση που βοήθησε στην διάδοση της έρευνας ώστε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.
Θεόφιλος Φυσεκίδης (πρώην μπαρτέντερ και νυν επαγγελματίας φυσικοθεραπευτής)
ph.phisekidis@gmail.com
Κωνσταντίνος Κλεοβούλου (επαγγελματίας μπαρτέντερ και ambassador διαφόρων ετικετών στον χώρο του μπαρ)
Kleodinos@gmail.com