Τελικά το «χτύπημα» μετράει (;)
Γιαννης Κοροβεσης•Articles
Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια στον κόσμο και αντίστοιχα την τελευταία διετία στην Ελλάδα έχουμε την επονομαζόμενη «επιστροφή στα κλασσικά» τάση στα κοκτέιλ. Και όχι μόνο στα κοκτέιλ. Φαίνεται πως όλος ο κόσμος μας συναρπάζεται πλέον από vintage ρούχα, παλαιικά έπιπλα, μουσική περασμένων δεκαετιών, ακόμα και old-school κουρέματα – στα κοκτέιλ θα κολλούσαμε;
Ένα από τα πιο παλιά κοκτέιλ θεωρείται και το Ramos Gin Fizz. Δημιουργός του ήταν ο Henry Charles Ramos, σύμφωνα με τον συγγραφέα Stanley Clisby Arthur που γράφει στο βιβλίο του ‘’New Orleans Drinks and How to Mix ‘em’’ πως ουσιαστικά εφηύρε αυτό το κλασσικό, κρεμώδες ποτό το οποίο ήταν σα να πίνεις ένα λουλούδι!
Ο Ράμος λοιπόν, δεύτερης γενιάς μετανάστης Γερμανικής καταγωγής και κάτοικος της πολιτείας της Λουιζιάνα, μετακόμισε από την πόλη Baton Rouge που ήταν το πατρικό του, στην Νέα Ορλεάνη το 1888 και αγόρασε το Imperial Cabinet Saloon, Gravier και Carondelet γωνία, από τον Emile Sunier. Εκεί, παρασκεύασε για πρώτη φορά το ‘’New Orleans Fizz’’ ή όπως έγινε αργότερα γνωστό το ‘’Ramos Gin Fizz’’!
Το 1907, ο Ράμος αποφάσισε να μετακομίσει ακριβώς απέναντι, στο Stag Saloon το οποίο και αγόρασε. Τότε η φήμη του κοκτέιλ του γιγαντώθηκε και οι πελάτες του έπρεπε να περιμένουν ακόμα και 20 λεπτά μέχρι τα ‘’shaker boys’’ του σαλούν να χτυπήσουν αυτό το διαολεμένο ποτό που περιείχε τζιν, κρέμα, ασπράδι αβγού, ζάχαρη, νερό από άνθη πορτοκαλιάς, σόδα και χυμούς από λεμόνι και λάιμ. Το εν λόγω κοκτέιλ έπρεπε να χτυπηθεί για πολύ ώρα γιατί το χαρακτηριστικό του ήταν ο κρεμώδης αφρός που μόνο έτσι δημιουργείτο.
Επίσης, στην ιστορία μας έχουμε κι άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία. Το 1910 ο Μέγας Διοικητής του Τάγματος των Ναϊτών Ιπποτών ζήτησε από τον Ράμος 6 shaker boys καθώς και την περίφημη συνταγή του Ramos Gin Fizz για το ετήσιο συνέδριο τους στο Σικάγο. Έτσι, έχουμε ίσως ένα από τα πρώτα guest bartending της ιστορίας!
Η Washington Post εκείνης της εποχής είχε γράψει σχετικά με τον τρόπο παρασκευής του κοκτέιλ:
‘’Ο μπαρτέντερ προετοιμάζει το Fizz και μετά δίνει το σέικερ σε ένα από τα «παιδιά». Το παιδί ξεκινάει να χτυπάει το σέικερ ενώ σιγά – σιγά γέρνει προς τον τοίχο. Σύντομα αποκοιμιέται αλλά το χτύπημα συνεχίζεται, τόσο μηχανικά όσο τα χτυπήματα ενός εκκρεμούς. Καμιά φορά, όταν το παιδί το παραπαίρνει ο ύπνος, ο επιβλέπων μπαρτέντερ αρπάζει το σέικερ από το χέρι του και του δίνει ένα νέο, πριν αυτό προλάβει να ξυπνήσει. Κι έτσι συνεχίζει στον ύπνο του να χτυπάει και να ξαναχτυπάει ενώ το ευγνώμων πλήθος παραλαμβάνει στην άλλη μεριά του μπαρ το προϊόν αυτής της κοιμώμενης βιομηχανίας’’!
Εδώ πρέπει να σου πω πως ο όρος ‘’παιδί’’ δεν χρησιμοποιείτο στην συντηρητική κοινωνία των ΗΠΑ για να δηλώσει την ηλικία αλλά την εθνικότητα. Τα αποκαλούμενα παιδιά του Ράμος ήταν Αφροαμερικάνοι. Και παρόλο που οι συγκεκριμένοι είχαν υποβιβαστεί στη θέση του βοηθού, στις ΗΠΑ το μπαρ ήταν ένα από τα ελάχιστα επαγγέλματα που κάποιος σκούρος μπορούσε να ανελιχθεί σε μία θέση σχεδόν ισότητας..
Όταν ήρθε η ώρα να πάρει σύνταξη ο Ράμος αποφάσισε να μοιραστεί την συνταγή του κοκτέιλ του, η οποία τον ακολούθησε και στην μετά θάνατον νεκρολογία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Time. Και φυσικά η ποτοαπαγόρευση δεν εξαφάνισε το εν λόγω κοκτέιλ – ο πρώην υπάλληλος του, Α. Ν. Bulliard, την πήρε μαζί του και άνοιξε το Cadillac bar(υπάρχει μέχρι και σήμερα) στην πόληNuevo Laredoτου Μεξικό όπου λέγεται πως έκανε χαρούμενους πολλούς ντόπιους!
Μετά την άρση της ποτοαπαγόρευσης, ο γερουσιαστής της Λουιζιάνα Huey Long μαζί με τον μπαρτέντερ Sam Guarino παρουσίασαν ξανά στο διψασμένο κοινό των ΗΠΑ τη συνταγή αυτού του σπουδαίου κοκτέιλ σε μία εκδήλωση στην Νέα Υόρκη λέγοντας στους συγκεντρωμένους: «Σώσαμε το Ramos Gin Fizz για τον Αμερικάνικο λαό την περίοδο της ποτοαπαγόρευσης. Και τώρα επιτελώ δημόσιο έργο δείχνοντας σας πως.»
Τελικά, το 1935, το ξενοδοχείο Roosevelt της Νέας Ορλεάνης, κατοχύρωσε τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος. Και βέβαια, την ίδια δεκαετία έγινε διάσημη μία ηλεκτρική συσκευή που μέχρι σήμερα χρησιμοποιείται αντί για τα ‘’shaker boys’’ και κάνει εξαιρετικά Ramos Gin Fizz, το μπλέντερ!