previous
next

9+1 αλκοολικοί μύθοι

Αλκοολη

Έχω ένα φίλο τον Πάνο. Καλό παιδί. Πρέπει αισίως να τον γνωρίζω καμιά 10αριά χρόνια. Δεν είναι «κολλητός», αλλά έχουμε κάνει παρέα. Έχουμε φάει, έχουμε πιεί και έχουμε γελάσει. Όπως συμβαίνει συχνά στις παρέες έχουμε περάσει και περιόδους που ήμασταν αρκετά κοντά, όταν αμφότεροι ήμασταν άνευ γκόμενας δηλαδή, και ψωλοβροντάγαμε, αλλά επί της ουσίας είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι, διαφορετικά μεγαλωμένοι και με διαφορετικές ασχολίες.

Έχουμε βεβαίως και κοινά, και ένα από αυτά, είναι η αγάπη για το ποδόσφαιρο. Με τη μόνη διαφορά, ότι αυτός είναι «βάζελος» και ‘γω «γαύρος». Έχουμε ασύλληπτες διαφωνίες, που εύκολα και άμεσα καταλαβαίνεις ότι δεν θα καταφέρουμε να συμβιβάσουμε ποτέ.

Το ουσιαστικό όμως πρόβλημα, δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ποδοσφαιρικό. Αυτό που με σοκάρει πραγματικά είναι το πόσο διαφορετική αντίληψη μπορεί να έχουμε για το ίδιο πράγμα. Είναι προφανές, ότι εγώ θεωρώ ότι τον τυφλώνει η θέση του απέναντι σε αυτά που εγώ θεωρώ γεγονότα. Φαντάζομαι ότι το ίδιο συμβαίνει αντίστοιχα και από τη δική μου πλευρά.

Αντίστοιχες καταστάσεις συμβαίνουν σε πάρα πολλά πράγματα στη ζωή του καθενός, ασχέτως αν υπάρχει η δυνατότητα να το αντιληφθούμε εκείνη τη στιγμή ή αν έχουμε τη συναισθηματική ωριμότητα να καταλάβουμε κάτι τέτοιο για τον εαυτό μας συνολικά.

Για παράδειγμα, ένας αλκοολικός που όντας «τύφλα» αρνείται την κατάστασή του είναι ένα ακραίο παράδειγμα. Επίσης σχετιζόμενο με το αλκοόλ είναι το πολύ πιο ήπιο παράδειγμα, του φίλου/ης που έχει πιεί δυο-τρία κοκτεϊλάκια και έχοντας βρεθεί σε κατάσταση ευθυμίας, ισχυρίζεται ότι «Δεν είναι καθόλου μεθυσμένος».

 

"Ευτυχώς, υπάρχει η επιστήμη, που έχει αποδείξει ορισμένα από τα πράγματα που συμβαίνουν ή όχι στον άνθρωπο όταν καταναλώνει αλκοόλ. Έτσι, όσο κι αν αναπαράγονται διάφοροι « αλκοολικοί μύθοι », μπορούμε να διαβάσουμε και να ξέρουμε την αλήθεια."

 

Αλκοολικοί οι μύθοι σου

Από μια έρευνα που διάβαζα, ξεχώρισα μερικούς μύθους που κυκλοφορούν στην πιάτσα σχετικά με το αλκοόλ, τους οποίους και παρουσιάζω σε τυχαία σειρά:

Αληθεύει λοιπόν, ότι μπορείς να «θεραπεύσεις» το χανγκόβερ πίνοντας ακόμα περισσότερο; Ακούγεται κουτό. Και είναι. Όσα Bloody Mary κι αν πιείς το επόμενο πρωί, το μόνο που θα κάνεις είναι να παραμείνεις σε κατάσταση μέθης. Παραδόξως, το ίδιο ισχύει και για τον καφέ, αφού, όπως και το αλκοόλ, είναι διουρητικός, οπότε θα προκαλέσει αφυδάτωση στον οργανισμό και το πιθανότερο είναι να επιμηκύνει το εφέ του χανγκόβερ.

Η σειρά κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών, δεν παίζει κανέναν ουσιαστικό ρόλο. Το μόνο που έχει σημασία, είναι το πόσο θα πιείς, και όχι αν θα πιείς πρώτα το ουίσκι, μετά το κρασί και ύστερα τη μπίρα και τούμπαλιν. Και άσε τους μπάρμαν να κλείνουν τη βάρδια τους στο 7Jokers λέγοντας ότι «η μπίρα είναι το νερό του μπάρμαν» και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Αν γίνεις τύφλα –σε βαθμό λιποθυμίας- και ξυπνήσεις την επόμενη μέρα με μερική ή πλήρη αμνησία, οι γιατροί λένε ότι άδικα θα σπάσεις το κεφάλι σου προσπαθώντας να θυμηθείς τι έκανες. Με το πολύ αλκοόλ, το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που αποθηκεύει μνήμες, πρακτικά «μπλοκάρει». Το πιθανότερο λοιπόν είναι ότι ο σκληρός δίσκος σας δεν έχει τίποτα σωσμένο μέσα, και αν έχετε «κάτι σαν» αναμνήσεις από το χτεσινό βράδυ, είναι μάλλον ψευδείς.

Αν και δεν είναι κάποιου είδους πίνειν που εκτιμούν οι αναγνώστες αυτού του ιστότοπου, πολλής κόσμος εκεί έξω –ειδικά τα «νεούδια» εμφανίζονται να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά σε συνδυασμό με αλκοόλ «για να μεθύσουν περισσότερο». Οι μύθοι που λέγαμε. Τα ενεργειακά ποτά και ο συνδυασμός τους με αλκοόλ, δε σε μεθάνε περισσότερο. Η έξτρα ενέργεια που σου προσφέρουν πάντως, πιθανότατα σε εμποδίζει να αντιληφθείς πόσο έχεις πιεί, άρα πίνεις περισσότερο…

Η κατανάλωση τεκίλας σε κάνει να ξεσαλώσεις. Ανακρίβεια μέγιστου βαθμού. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι συγκεκριμένο είδους ποτού επιφέρει συγκεκριμένο τύπο «μεθυσιού». Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι η τεκίλα τους «τρελαίνει», ή το κρασί τους στενοχωρεί, ή το ουίσκι τους θυμώνει, είναι απόλυτα ξεκρέμαστοι επιστημονικά. Ο αριθμός των ποτών, άρα η ποσότητα του αλκοόλ, και η ταχύτητα με την οποία το καταναλώσαμε είναι τα βασικά στοιχεία που μπορεί να έχουν επίδραση στη διάθεσή μας όταν μεθύσουμε.

 

Μύθοι, αλκοολικοί μύθοι, χανγκόβερ, τεκίλα

 

Ένα ποτηράκι πριν τον ύπνο σε βοηθά να κοιμηθείς. Σε βοηθά, αλλά είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού οι έρευνες έχουν δείξει ότι ναι μεν θα αποκοιμηθείς πιο εύκολα, αλλά θα έχεις λιγότερη διάρκεια ύπνου σε REM, που ως γνωστόν είναι ο πραγματικός ύπνος κατά τον οποίο ξεκουράζεται ο οργανισμός μας.

Το αψέντι είναι παραισθησιογόνο. Μπαααα… Το απαγορευμένο πράσινο ποτό, έχει κατηγορηθεί ως ισχυρό παραισθησιογόνο, αλλά είναι ένοχο μόνο για τον υψηλό αλκοολικό βαθμό του, και τίποτα περισσότερο. (σ.α. άντε και για την θουζόνη) Το δε αλκοόλ αποδεδειγμένα δεν είναι παραισθησιογόνο, οπότε…

Το φαγητό πριν από το ποτό σε βοηθά να μην μεθύσεις. Όχι ακριβώς. Το φαγητό όντως βοηθά τον οργανισμό να απορροφήσει το αλκοόλ. Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι απλά καθυστερεί το αλκοόλ από το να εισέλθει στη ροή του αίματος, αλλά δεν το περιορίζει. Έτσι, ένα καλό γεύμα, μπορεί όντως να καθυστερήσει την επίδραση του αλκοόλ, αλλά όχι να την αποτρέψει. Ένα καλό γεύμα μετά την κατανάλωση αλκοόλ από την άλλη, δεν θα κάνει τίποτε παραπάνω από το να σας ικανοποιήσει –και να σας παχύνει κι άλλο.

Η «μπιροκοιλιά» είναι κι αυτή μύθος. Φυσικά και το αλκοόλ έχει θερμίδες, αλλά τίποτα δεν καταδεικνύει ότι οι θερμίδες από τη μπίρα ή εν γένει το αλκοόλ συσσωρεύονται σε πάχος στην κοιλιακή χώρα. Πιθανότατα βέβαια, εκείνο το μπεργκεράκι μετά το κοκτειλάκι που ήταν μετά το βραδινό φαγητάκι, να παίζουν συνολικά κάποιο ρόλο.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να λείπει και λίγο σεξ. Όσοι λένε ότι το αλκοόλ τους βοηθά στο κρεβάτι, απλά λένε για να λένε. Το αλκοόλ –όσο περισσότερο καταναλώσουμε, τόσο περισσότερο ενεργεί- αναισθητοποιεί τις αισθήσεις του σώματος και άρα περιορίζει την όποια σεξουαλική εμπειρία. Στους δε άντρες, έχει αποδειχθεί ότι περιορίζει τη ροή του αίματος στο πέος, και άρα δυσκολεύει την στύση.

Βεβαίως, κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι με τη σωστή δόση αλκοόλ, περιορίζονται οι συστολές –προσωπικές και κοινωνικές- και αυτό ενδεχομένως οδηγεί στην επιφάνεια αισθήματα και απόψεις που αλλιώς παρέμεναν περιορισμένα. Και κάπως έτσι, γεννιούνται οι μύθοι…

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Αχιλλέας Αναστασόπουλος είναι καλό παιδί. Ασχολείται με τα αυτοκίνητα, τις γάτες και το γράψιμο. Επαγγελματίας χομπίστας και ερασιτέχνης δημοσιογράφος, αρθογραφεί στην τελευταία σελίδα του περιοδικού Drive και διατηρεί το...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"9+1 αλκοολικοί μύθοι"

Αλκοολη

Δημοσιεύτηκε στις 26/02/2016