Απεριτίφ όπως λέμε ρετσίνα!

Articles

 

 

Aperitif wines , fortified wines , aromatized wines….Σαν πολλοί οίνοι δεν μαζεύτηκαν τώρα τελευταία ;Στόχος λοιπόν του σημερινού άρθρου είναι να επιχειρήσει να ξεδιαλύνει το κουβάρι γύρω από αυτήν την μεγάλη κατηγορία που λέγεται απεριτίφ με βάση το κρασί και πιο συγκεκριμένα ενισχυμένοι και αρωματισμένοι οίνοι με χαρακτηριστικότερο εκπρόσωπό τους το γνωστό – άγνωστο βερμούτ!

Τι είναι λοιπόν το βερμούτ ;Είναι αυτό που πρώτος ο Antonio Benedetto Carpano είχε την ιδέα να παρασκευάσει το 1786 στο Τορίνο της Ιταλίας σε ένα τοπικό καφενείο.

 

Ετυμολογικά προέρχεται από την λέξη Wermut που είναι η γερμανική για το wormwood – όπου wormwood το φυτό Αρτεμισία(Αψιθιά) ή αλλιώς το κυριότερο συστατικό του Αψέντι!Κι αυτό γιατί τα πρώτα βερμούτ περιείχαν αρκετή ποσότητα αψιθιάς μεταξύ άλλων βοτάνων.

Πρακτικά είναι κρασί , το οποίο έχει αρωματιστεί με διάφορα αρωματικά βότανα και  μπαχαρικά και κατόπιν έχει ενισχυθεί αλκοολικά με την προσθήκη αλκοόλ είτε για να διακόψει την  ζύμωση σκοτώνοντας την μαγιά και αφήνωντας ένα μέρος της ζάχαρης ανέπαφο οπότε προκύπτει ένα γλυκύτερο τελικό προιόν είτε για να του δώσει ένα  διαφορετικό χαρακτήρα.

Μπορούμε λοιπόν να δούμε 3 μεγάλες κατηγορίες στους αρωματισμένους και ενισχυμένους οίνους:το Βερμούτ –που θα είναι και η κυριότερη ασχολία μας- το Quinquina και το Americano.

Το Americano προέρχεται από την λέξη amer – που σημαίνει πικρό – και έχει σαν κύριο συστατικό την γεντιανή και/ή τον άψινθο.Κυριότερος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι το Cocchi Americano , ένα συγκλονιστικό προιόν που πολλοί μπαρτέντερ το προτιμούν για την προσομοίωση ενός κλασσικού Vesper Martini ,από την ταινία του James Bond – Casino Royale ,έναντι της νέας συνταγής του  Lillet Blanc που θα αναφέρουμε πιο κάτω.

Συνεχίζοντας , έχουμε μία πιο μεγάλη κατηγορία , αυτή του Quinquina με κυριότερους εκπρόσωπους το Dubonnet , το Byrrh και φυσικά το διάσημο Lillet ή όπως λεγόταν όταν πρωτοκυκλοφόρησε : Kina Lillet.Σε αυτήν την κατηγορία , τα προιόντα μας έχουν σαν βάση ένα συστατικό που τον 18ο αιώνα ήταν πανάκεια για τα πάντα εξ’αιτίας των θεραπευτικών του ιδιοτήτων απέναντι στην ελονοσία.Το συστατικό είναι ο φλοιός κινχόνης ο οποίος περιέχει την ουσία κινίνη που είναι και το κύριο συστατικό του γνωστού σε όλους μας τόνικ!

Και τελειώνουμε όπως αρχίσαμε , με το περίφημο βερμούτ!Εκεί έχουμε τις εξής κατήγορίες/στυλ : Λευκό ή bianco, κόκκινο ή rosso ή γλυκό ή ιταλικό , ξηρό ή γαλλικό και ροζέ ή rossato.

Τέλος , αν επιχειρήσουμε να δούμε λίγο και τις πόλεις από τις οποίες προέρχονται όλοι οι αρωματισμένοι και ενισχυμένοι οίνοι έτσι ώστε να κάνουμε κι έναν τέτοιο διαχωρισμό , έχουμε : από το Τορίνο το Carpano Antica Formula , το Carpano Punt e Mes , το Cinzano , το Martini και το Cocchi Americano παρόλο που το Antica Formula πλέον παράγεται στο Μιλάνο.Από το Chambery της Γαλλίας το Dolin.Από το Marseillan της Γαλλίας μας έρχεται το ξακουστό Noilly Prat.Από το Μπορντό το Lillet Blanc κι από τα σύνορα της Γαλλίας με την Ισπανία και συγκεκριμένα από το Thuir έρχονται τα Byrrh και Dubonnet.

Πολλά από τα προαναφερθέντα προιόντα εισάγονται στην ελληνική αγορά αλλά ακόμα έχουμε σημαντικές ελλείψεις..Ας ελπίσουμε ότι η κατακόρυφη άνοδος σε ζήτηση των ποιοτικών ποτών και η άνθιση της σκηνής του bartending στη Ελλάδα να φέρει κι άλλα προιόντα έτσι ώστε να μην πίνουμε μόνο ρετσίνα – τον τοπικό δηλάδη ,αρωματισμένο με ρητίνη πεύκου ,οίνο!

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΥΤΟ ΕΓΡΑΨΕ

Ο Γιάννης Κοροβέσης βρίσκεται στο χώρο της εστίασης εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, προσεγγίζοντας την πολύπλευρα. Πρώην μπαρτέντερ, ιδρυτής του Bitterbooze.com, το οποίο μετρά ήδη έντεκα συναπτά έτη, βασικός εισηγητής...
ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΑΣ

"Απεριτίφ όπως λέμε ρετσίνα!"

Articles

Δημοσιεύτηκε στις 23/04/2011